Българинът е насилник и убиец?


   
Българинът е насилник и убиец! Това внушават поне яростните апологети на Истанбулската конвенция. Докато някои от опитите да ни обяснят, колко сме изостанали бяха откровено комични (като думите на посланика на Великобритания Ема Хопкинс, според която българските момичета растат с „убеждението, че няма момичета инженери или лекари, че не могат да играят футбол.” и това  късало сърцето й, защото било „проявление на културата у нас”), то други като Българският Хелзинкски комитет (БХК) и редица неправителствени организации лансираха в медийното пространство абсолютно непроверими твърдения, представяйки ги като „ достоверни факти”.

      Според БХК, Истанбулската конвенция  е провокирала един от „най-деструктивните и ирационални дебати”, състоял се някога в българското общество. Противниците на конвенцията се обвиняват в  това, че със своите действия и позиции в дебата, са довели до „дискриминация спрямо жените, хомофобия, трансфобия и омраза към демократичните ценности”.
Видният правозащитник, адвокат Михаил Екимджиев пък заяви по БНР, че „Насилието, което обществото ни е приело като начин на възпитание на децата дори ни прави общество от непълноценни, несвободни хора. Пропуснахме на манталитетно ниво да се доближим да западните ценности и да формираме модерно и по- добре  функциониращо общество.” 

 
Screenshot 2018 08 05 15 02 25 058 com.facebook.orca

     
А дали е така? На пръв поглед за съзнанието, свикнало с клишетата на прехода, всичко това звучи познато, разумно и логично. Нещо, с което така сме свикнали, че дори не си правим труда да се замислим малко по-критично и приемаме априори познатите упреци към нас, назадничавите, простовати и по-примитивни „Ганьовци” - любимата боксова круша на изтънчените проевропейски сноби.
      Какво можем да видим обаче, ако надникнем встатистическите данни на Евростат, публикувани на страницата на НСИ и какво всъщност трябва да търсим там? Данните за убийствата, на която така настойчиво се позовават от БХК ни дава само техния брой по държави и относителната им усреденена  стойност на 100 хил. души. Предвид криминалния характер на прехода в последните 30 години и непрекъсващите обвързаности между властта и престъпния свят, високите стойности на убийствата в България не би следвало да са изненада за никого. Нещо повече, средно на 100 хил.души у нас убийствата за 2015 година са от порядъка на 1,79. Абсолютният им брой за годината е 129. За сравнение в Литва средната стойност на количеството на извършените убийства на 100 хил. души  е 5,75 (най-високо за Европа),  в Латвия – 4,08, в Естония - 3,19, вБелгия – 1,96, Финландия – 1,61, Франция – 1,53. Най-добър е този показател по отношение на Австрия, където той е съответно 0,49. От тези данни е видно, че интервалът между  минималната и максималната стойност е твърде малък и всякакви категорични изводи по отношение на причините за извършването на тези престъпления и асоциирането им с даден обществен модел или културен код, би било изключително некоректно. Още по-некоректно би било да се правят изводи относно това, какъв процент от убийствата се дължат  на „насилие, основано на пола”. Това разбира се не представлява пречка за „правозащитните” НПО да правят внушения, които с чиста съвест могат да бъдат определени като клеветнически.

Доста по-интересно става, когато отворим данните за регистрираните изнасилвания за отделните държави в Европа.

     Изнасилването може да се определи, като най-отвратителното престъпление, след убийството и осакатяването на човек, за което с категоричност може да се каже, че представлява най-чиста форма на насилие, основано на пола. Насилие от мъж, спрямо жена. Насилие, при което има недвусмислена злоупотреба с биологически детерминираната по-голяма физическа сила на мъжа, над физически по-слабата жена.
    Интересно защо обаче    нашите „правозащитници” категорично избягват да коментират тези данни и да правят съпоставки между стойностите за България и стойностите за модерните и по-добре  функциониращите общества, които изповядват западните ценности? Ами защото от пръв поглед ще лъсне цялото лицемерие на защитниците на Истанбулската конвенция. Какво виждаме там.
     Минималната средна стойност на броя на изнасилванията на 100 хил.души е 0,8 и е регистрирана в Черна гора. За разлика от данните за убийствата, по отношение на изнасилванията, порядкът е несъизмерим. Рекордьори в регистрираните изнасилвания са Англия и Уелс – 62,1.  Начело на тази печална класация стоят именно модерните и по-добре  функциониращите общества, които изповядват западните ценности (М. Екимджиев), към които така настойчиво ни подбутват и ни критикуват, че все още не принадлежим:

1.    Англия и Уелс - 62,07
2.    Швеция - 56,88
3.    Исландия - 54,09
4.    Северна Ирландия (в UK) - 38,66
5.    Шотландия - 33,67
6.    Белгия - 25,5
7.    Норвегия - 22,06
8.    Франция - 19,49
.
.
.
.
28. Испания – 2,65
29. Словения – 2,04
30. Кипър – 2,36
31. България - 1,65
32. Словакия – 1,6
33. Гърция – 1,12
34. Сърбия – 0,86
35. Черна гора – 0,80

 Давате ли си сметка, колко драстична е разликата в мащабите на сексуалното насилие между Северна и Южна Европа. Между „изостаналия православен Югоизток” и модернияи толерантен Северозапад?

Eurostat 2015

     
Тези данни би трябвало да сложат край на всякакви „правозащитни”  спекулации, лъжи и клевети по адрес на българското общество. Към тях бих добавил и уместните забележки на проф. Михаил Константинов, които бяха направени по повод дебата за Истанбулската конвенция: 

     „В Белгия педофилска мрежа, водена от изрода Марк Дютрю, и включваща висши политици и приближени на престола, изнасили и уби десетки деца. Случаят остана недоразследван. Познайте до три пъти защо.
В Норвегия наскоро разкриха може би най-отвратителната педофилска мрежа не само в Европа, но и в света. Защото изнасилените и убити деца са под една годинка! Ще повторя, става въпрос за едногодишни деца! Ще се изненадате ли, ако разберете, че в тази мрежа родители са изнасилвали и убивали собствените си бебета? Случаят остана недоразкрит, или поне аз не знам дали го разкриха докрай и дали ги осъдиха. То и там максималното наказание е 21 години комфортен затвор, колкото в момента лежи и световният рекордьор по убийства за един ден, със 77 бройки. И внимавайте да не го наречете със старото му име Андеш Брейвик, че ще ви осъди на минутата.
....
    В два английски ежедневника публикуваха резултатите от едногодишно журналистическо разследване за един английски град, който има вид на пакистански, и е също толкова безопасен за живеене. Та там били изнасилени 1500 (хиляда и петстотин!) бели английски момичета, а десетки от тях след това били избити. Изнасилвачите-убийци били с мигрантски произход, полицията от 10 години ги знаела, но не ги закачала, за да не я обвинят в расизъм....
    Ще повторя, за който не е разбрал. Представете си голям български град с 200 хиляди души, в който са изнасилени 1500 момичета, десетки са убити, а има и убити родители, дето нещо непредпазливо са питали по въпроса. Представете си го още веднъж. Може и трети път да си го представите. Представете си, че пресата мълчи, а полицията си трае. Няма ли тогава да отидете пред парламента и Министерския съвет, за да изринете тази паплач, която ви управлява и е допуснала това да се се случи? Няма ли да извлечете паплачта за косите и да й направите едни други работи? Знам, че това с онези момичета не може да се случи в България, и слава на Бога за което. Но то се случва някъде там, в Европа.” 

Да се лъже така грубо в епохата на бърз интернет с достъп до различни данни, е меко казано глупаво. Даже много глупаво. На „правозащитниците” трябва да им стане ясно, че вече са загубили всякакво легитимно право да дават оценки и да се опитват да прокарват идеи за промяна на мирогледа и ценностната система на обществото!

Александър Сандев

За допълнителна информация виж: http://ec.europa.eu/eurostat/data/database

<< НАЗАД


 


....

Информация за галерията

  • Общи: ...